keskiviikko 5. joulukuuta 2018

Kaiken maailman varallisuusvalmentajat

Kiirettä pitänyt Tuhlaajarinsessalla, mutta ei niinkään tuhlauksen saralla, mutta jatketaan vain aiheesta.

Eilen sattui silmään yhden varallisuusvalmentajan mainos, jossa valmennettava oli lähettänyt valmentajalleen kiitosviestin kuluneesta vuodesta. Viestissä luki kutakuinkin seuraavasti: "kun aloitimme alkuvuodesta säästötililläni oli 0 €. Kiitos matkasta, nyt tilillä on 11 000 € ja olen kuitenkin tehnyt vuoden aikana 5 ulkomaanmatkaa". Ymmärrettävästi mainosteksti kirvoitti kommentteja ja lisäkysymyksiä. Sen verran selvisi, että valmennettava oli yksin asuva naispuolinen korkeakoulutettu, joka on ensimmäisessä työpaikassaan suoraan valmistumisen jälkeen.

Lyhyttäkin lyhyemmällä matematiikalla voi laskea, että kuukaudessa on saatava säästöön hieman päälle 900 €. Vaikka sinänsä en ole varallisuusvalmentajia vastaan, kukin hankkii elantonsa ja hienoahan se on, jos samalla voi auttaa toisia tai muuttaa jonkun elämää, niin silti tämä mainos tuntui hokkuspokkukselta eli liian hyvältä ollakseen totta. Ehkäpä Tuhlurikin olisi varallisuusvalmentajan tarpeessa, ja siksipä lähdin tämän mainoksen myötä pureutumaan asiaan tarkemmin.

Oletetaan, että tämä korkeakoulutettu on esimerkiksi ekonomi. Heidän alkupalkkansa googelin mukaan on 3 200 €/kk. Oikeastaan sama, onko dippainssi vai ekonomi. Kaikki muut hihhulit saavat näiden kategorioiden alkupalkkaa vähemmän. Oletetaan lisäksi, että valmennettava asuu pk-seudulla, jossa asumiskulut ovat aika suolaiset. Tiedämme, että lapsia valmennettavalla ei ole (ja jo pelkästään sen takia säästäminen superpaljon helpompaa).

Vuosipalkka on siis 40 000 € ja veroprosentti 29,5 %. Oletetaan lisäksi, että valmennettava ei kuulu kirkkoon, joten käteen jäävä osuus on noin 2 150 €/kk. Järkevänä tyttönä hän omistaa asuntonsa jostain muualta kuin keskustasta, ja lainaa on noin 100 000 € (ja tällä summalla ei keskustasta saa mitään), laitetaan laina-aika riittävän pitkäksi ja vaikkapa lyhennys huokea 750 €/kk. Harrastuksiin kuuluu juokseminen ja youtuben avulla joogailu sekä kavereiden luona kahvittelu, koska ne ovat ilmaisia. Ja sitten elämän luksuksena matkustelu 5 x vuodessa, johon pitää säästää. Helsingin kaupungin tietokeskuksen mukaan yksinasuvien kulutus muutama vuosi takaperin jakaantui suuruusjärjestyksessä: asuminen ja energia (31 % menoista), liikenne (15 % menoista), elintarvikkeet (11 % menoista) ja muut palvelut/tavarat/kulutus (11 % menoista). Valmennettavan on kuitenkin syötävä, joten pidämme elintarvikkeet 11 %:ssa (käteen jäävästä osuudesta eli 230 € kuukaudessa eli 60 € viikossa eli 8 € päivässä). Näillä laskuilla valmennettava syö eväitä, eikä ikinä syö ravintolassa tai käy työmaaruokailussa. Oletettavasti ekonomin tai tippalinssin on pukeuduttava työpaikalleen, joten opiskelijahaalarin on viimeistään ensimmäisenä työpäivänä vaihduttava kauluspaitaan, suoriin housuihin, pukuun, ja kunnon kenkiin. Ja vaikka nämä hankkisi kirpputorilta, niin vaatteisiin pitää kuitenkin budjetoida ensimmäisenä työvuotena jonkin verran. Naisihmisenä hiuksia on pestävä ja leikattava ainakin joskus, ja yleensä monet myös meikkaavat edes vähän, joten näihin on myös budjetoitava jotain, joten pidämme tuon 11 % muissa palveluissa ja tavaroissa. Esimerkki-Eevamme hyödyntää työmatkat kuntoilemalla eli polkemalla lähiöasunnostaan työpaikalleen polkupyörällä kesät talvet, joten liikennekulut ovat minimissään. Hän ei ikinä sairastu, koska viettää niin paljon aikaa ulkona pyöräilemässä töihin tai kauppaan tai kavereille tai juoksemassa lenkkipolulla tai joogaamassa, joten lääkäri- tai apteekkikuluja ei ole. Työpäivän aikana luetaan töihin tuleva Hesari ja jokin ammattiläpyskä, kotona luetaan vain ilmaisjakeluita ja kirjastosta lainattuja kirjoja. Lopun valveillaoloajan hän keittelee ja kokkailee eväitä ja makaronilaatikkoa ja erilaisia kaaliruokia tuleville päiville.

Näillä spekseillä laskelma näyttää seuraavalta:


Tulot netto             
2 150 €
Asuntolainan lyhennys
750 €
Ruokakulut
230 €
Vaatteet, ulkonäkö, muut pienet erät
11 %

230 €
Säästötilille
916 €
5 krt ulkomaille vuodessa säästö
24 €


Jää käteen kuukaudessa
0 €

                  
Hmm....näyttääkö realistiselta? Elääkö joku näin (varmasti ekstrimistejä löytyy, mutta noin niin kuin joku keskivertotallaajista)? Vaatteista varmasti voi nipistää vähän enemmän, ja siirtää siitä esim matkabuduun tai käteen jäävään osuuteen, mutta oletettavasti jotain kulutusta tulee ruoan ulkopuolella kuukauden aikana, esim nettiyhteys. Tai sitten on jätetty jokin oleellinen kertomatta, esim että valmennettava on perinyt vaikka sijoitusasunnon, josta käteen tulevaa tuloa vaikkapa 500 €/kk. Tai että asuukin vanhempien omistamassa yksiössä tai kotipihan autotallissa.

Onhan Tallinna ja Tukholmakin ulkomailla, joten ehkä tuo 24 €/kk riittää siihen? Ja sitten sielläkin omat ruisleivät ja piimät mukana? Ja ehkä yhden all-inclusive-viikon jossain turistihelvetissä äkkilähdöllä saa, jos laittaa koko vuonna säästetyn 288 € kerralla sileäksi.

Tämän pohjalta en ostaisi valmennusta, koska mielestäni harhaanjohtavaa.2 kommenttia:

  1. :) Kannattaa olla mediakriittinen.

    VastaaPoista
  2. No näin on! Ja toisaalta Paulikin pärjäsi päivän 2 €:lla... :)
    https://www.youtube.com/watch?v=vXKj_C2edtY

    VastaaPoista