keskiviikko 15. huhtikuuta 2020

Miten aloitin sijoittamisen

Tässä luvassa tosi tarina. Luulen, että malli on yleisempää kuin mitä moni kehtaa tunnustaa. Tämä on tosi laaja aihe, joten aiheesta tulee varmasti muitakin kirjoituksia jatkossa.

Olin jo jonkin aikaa haaveillut suorasta osakesijoittamisesta noin ehkä 15 vuotta ennen kuin aloitin homman itse. Haaveilin äkkirikastumisesta ja siitä, että kaveripiirini katsoisi ihaillen, mutta samalla hieman kateellisena sivusta taitavaa sijoittamistani ja uskomatonta rikastumistani. Tätä ennen olin sijoittanut ASP:iin, ja satunnaisesti johonkin rahastoon, jonka vanhempani suuressa viisaudessaan oli minulle avannut. Tämä kasvoton rahastosijoittaminen ei kuitenkaan saanut minua ymmärtämään sijoittamisesta yhtään mitään eikä varsinkaan siitä sijoittamisen kulmakivestä eli korkoa korolle -ilmiöstä. Sen teki vasta suorat sijoitukset.

Kuten Merja Mähkällä, myös minulla ensimmäinen suora sijoitus oli Ponsse. Päräytin kaupasta osakkeet kassiin ja siinä se. Ei analyysiä, 100 % tunnetta ja homma selvä. Kävin joka päivä katsomassa miten kurssi kehittyy ja kiristelin hampaita, jos kurssi oli ostohintaa alempana. Päädyin myymään osakkeet noin 4 % voitolla. Ostin tuurilla Lehtoa IPO:sta, ja myin sen tuurilla 150 % voitolla. Sen jälkeen omaan tekemiseen tuli vähän jotain järkeä.

Sijoitussuunnitelma 

Näiden seikkailujen jälkeen tein sijoitussuunnitelman. Googlasin, mitä se tarkoittaa ja sen jälkeen kopioin jonkun hyvältä vaikuttavan suunnitelman kuitenkin siten, että en sisäistänyt siitä aluksi juuri mitään. Mutta, ajan kanssa siihenkin on tullut selvyys ja se on karsiutunut ja tiivistynyt. Tässä lyhyesti omat askelmerkkini aiheesta, josko tästä olisi iloa muillekin: 

  • MIKSI? Sijoitan, koska haluan vaurastua ja saada puskuria eläkepäiviin. Tavoite on tehdä tuottoa.

  • MITÄ? Erikseen korvamerkittyä rahaa, joka ei ole pois peruselämisestä tai lomista tai isommista hankinnoista.

  • MISSÄ? Kotipörssi HEL on temmelkenttäni.

  • KUINKA KAUAN? Sijoitan pitkäjänteisesti, eli samaa osaketta omistan vähintään 1-5 vuotta, mutta mahdollisesti kauemmin, jos yritys on omistamisen arvoinen. Rahastosijoittaminen eläkeikään asti.

  • KOSKA? Isommin markkinan ylilyönneistä sisään, hyödynnä pelko (esim juuri korona-dippi). Muutoin tasaista kk-säästämistä sekä osakkeihin että rahastoihin. 

  • MITEN?  Hajautus ajallisesti (realisoituu esim. kk-säästämisellä) että toimialoittain. 

Tärkein sääntö tai asia on se, että pörssissä mennään ylös ja alas, ja tappiot realisoituvat vasta myyntihetkellä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti