sunnuntai 26. huhtikuuta 2020

Sijoitussuunnitelma, mitäs seuraavaksi?

Voisi kuvitella, että näin korona-eristyksen aikana olisi aikaa vaikka kuinka kirjoitella blogiin, mutta näin ne vain päivät sulavat toisiinsa ja aika menee siivoojan, opettajan ja suurtalouskokin rooleja vaihdellen. Siinä välissä omat työt noin +9 tuntia päivässä. Sen jälkeen ei oikein jaksa enää ruutua tuijotella ja jokaisen päivän pyhä kolminaisuus ja triangeli löytyy sängyn, sohvan ja jääkaapin muodostamasta geometrisestä kuviosta. I'm sure you can relate.

Koronan vaikutukset näkyvät varmasti jokaisen laajennetussa piirissä, jos ei vielä suoraan omassa perhepiirissä ja koska en halua velloa negatiivisessa, niin siirryn suoraan asiaan. (Toivotan kyllä super-tsempit taas kaikille, tästäkin selvitään!)

Aloittaminen 


Tätä mantraa kuulee joka paikasta ja koko ajan. Ei siinä mitään, se pitää paikkaansa. Nyt on ihan yhtä hyvä aika aloittaa kuin vaikka pari vuotta sitten, ellei jopa parempi, koska laatua pörssistä saa tällä hetkellä hyvään hintaan. Itse olen hyvä esimerkki siitä, että kannattaa vain aloittaa. Katson olevan aika tuore kasvo markkinoilla, koska olen sijoittanut aktiivisesti osakkeisiin nyt vasta yli viisi vuotta. Aloitin siis pörssikurssien ollessa jo aika korkealla, mutta alun muutama vahinko-onnistuminen tarkoitti sitä, että sain voittoa muutamassa vuodessa 50 % pörssiin sijoittamani alkupääoman verran pelkästään osakkeiden arvonnoususta. (Massit tuli tilille, koska realisoin nuo voitot). Tämä kohdallani tarkoitti, että myin positioita, jotka olivat nousseet hurjasti, yli 80 % ostohetkestä.

Osakkeita salkkuun

 

Sijoitussuunitelma tuli jaettua viime tekstissä, mutta se ei vielä kerro mitään siitä, miten valitsen osakkeet salkkuuni, joten siitä seuraavaksi vielä muutama rivi.
  • toimiala: olen tykästynyt teknologiaan, metsäteollisuuteen ja pankkisektoriin, ja salkkuni osakkeet koostuvat tällä hetkellä taloista, jotka menevät laajennetusti näihin kategorioihin. Nämä ovat myös toimialoja, joista minulla on kokemusta työn kautta, joten jaksan seurata pieniäkin uutisia alalta. Jostain syystä uutuudet ja innovaatiot kiinnostavat, ja sormeni on liipasinherkkä sijoittamaan tällaisten yritysten kohdalla.
  • yritys: osa yrityksistä salkussa on vakaita osingonmaksajia, ja ne ovat salkussani ainoastaan sen takia. Noin kolmannes on kasvuyrityksiä, joilla on jokin uusi tai mullistava innovaatio taustalla, ja sijoitan niihin siksi, jotta tulevaisuus olisi valoisampi ja puhtaampi.
Olen aika nopea tekemään päätöksiä, joten en kauan aikaile, kun olen päättänyt hankkia jonkin yrityksen osakkeita. Kun olen valinnut yrityksen, käyn lukemassa toimintakertomuksen (katson tarkkaan numerot, toimitusjohtajan katsauksen ja mitä riskejä yritys on listannut), sen jälkeen tarkistan yrityksen kurssihistorian ja vertaan sitä nykypäivään. Tässä ei ole mitään tiedettä takana, mutta omalta kohdalta on mielenkiintoista nähdä millainen käppyrä on taustalla ja jos näyttää, että juuri tällä hetkellä on ATH (eli all time high), niin laitan ostotarjouksen vetämään sopivaksi katsomallani hinnalla ja ostotarjouksen aikajaksoksi vaikkapa 3 kk. Yllättävän usein päädyn omistajaksi näinkin ja sopuhintaan.

Tänään ei muuta, peskää kädet!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti