maanantai 27. kesäkuuta 2022

Tuhlurin ensimmäiset sijoituksiin hävityt rahat

"Mutta sijoittamisessa voi hävitä kaikki rahat!" Tämä on ehkä se suurin pelottelu ja puskista huutelu ja yksinkertaistus, mitä yleensä sijoittamisesta mitään tietämättömät pölvästit viljelevät. Totta toinen puoli, mutta samalla tuollainen tilanne on äärimmäisen harvinaista ja riskiä voi alentaa hajauttamalla.  

Tuhlurilla hassunhauskasti kävi niin, että mikään suora sijoitus ei ole ottanut Venäjä-riskiä, mutta rahastosijoitus on. Eli se hajauttamiseen erikoistunut sijoituspuoli. (Oh, the irony). Nimittäin, Tuhlurilla oli eläkerahaston kulmassa osa Venäjää, ja nyt ne rahat ovat jumissa siellä, en saa merkintää pois vaikka haluaisin ja pankin sedän kanssa asiasta miekkailtiin. Käytännössä nämä pennoset ovat menetettyjä, mutta onneksi ne ovat juuri sitä, pennosia. Rahaston muiden valintojen kautta kokonaisuudessaan eläkesäästö on tuottanut ihan ok, ja nuo minunkin Ryssijöille hävityt rahani menevät muiden osuuksien tuotoista, vähentäen niitä. En siis teknisesti edes ole hävinnyt pääomaa, mutta toki tämä hiljalleen alas valuva karhumarkkina uhkaa niin tehdä.

Venäjän aloittama sota Ukrainassa on tuonut minulle myös uudenlaiset arvovalinnat. Salkustani ei löydy yhtiöitä, jotka vielä operoivat naapurissa, vaikka esim Nestlettä olen jossain vaiheessa miettinyt. Suomalaisista firmoista Venäjällä operoi enää Nokian Renkaat, ja ne ovatkin totaalibannissa, niin omassa autossa kuin salkussa taannoisen perseilyn takia. Toisaalta taas asekaupat eivät ole minulla enää ESG-bannissa. Äkkiä muuttuu mieli kun herää uuteen realiteettiin.

 Merja Mähkä on puhunut aiheesta viisaita sanoja, käykää kuuntelemassa. Ja nyt, toivotan hyvää kesää!

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti