maanantai 5. kesäkuuta 2017

Excel one-on-one

Tuhluriprinsessan ryhtiliike täyttää syksymmällä vuoden. Matka on vasta alussa ja aika moni asia on vielä prinsessan rahankäytössä rikki, mutta suunta on eteenpäin ja kohti parempaa.

Tähän mennessä voin sanoa, että ei ole excelin voittanutta 😚. Jos excel aiheuttaa pahimman laatuisia allergiaoireita, niin tässä pari vinkkiä. Alempana ihan käytännön tasolla.
  1. Luo kuukausibudjetti. Täytä ja seuraa/kyttää/kauhistele budjetin kehitystä viikottain. 
  2. Erottele menot. Mitä tarkemmin menot on eritelty, sen tarkemmin pääset kärryille kuluista. Pienistä, parin kymmenen euron ostoksista syntyy kuukauden mittaan yllättävän suuri summa. 
  3. Tee ryhtiliike. Kokonaisbudu ei valehtele. Se näyttää armottomasti ryhtiliikkeiden paikan. Tuloja on vaikea kasvattaa, mutta menoja voi aina karsia, erityisesti jos ne liittyvät elämän hupeihin.
  4. Säästä. Aseta sellainen säästötavoite, jonka voit pitää joka kuukausi. Se voi olla vaikka 10 € kuukaudessa, kunhan pidät tavoitteestasi kiinni joka ikinen kuukausi. Vaikka rahat ovat jo kaksi viikkoa palkkapäivän jälkeen loppun, niin älä ikinä, koskaan tai milloinkaan koske säästöihisi ja kata niillä tavallisia kuukausikuluja. Säästöt eivät ole kampaajaa, meikkejä tai elokuvalippuja varten.
  5. Suunnittele. Onneksi olkoon! Jos pääsit tähän kohtaan asti, olet alkanut käyttäyttää budjettia, kuten budjettia kuuluukin käyttää. Kuukausibudjetista näkee oikein mainiosti, mihin rahat menevät ja niitä voi jo korvamerkitä seuraavalle kuulle. Näin todella ymmärtää, millainen määrä kuukaudessa on kulutettavissa olevia varoja ja onko oikeasti varaa johonkin asiaan tai tapahtumaan sen kuukauden aikana.

Prinsessa on rakentanut excelinsä seuraavasti. Ylimmälle riville (siis sarakkeet A, B, C) merkitsen tuloni käteen jäävän summan mukaisesti. Jokainen sarake edustaa yhtä kuukautta. A1:sestä alaspäin kirjaan kaikki kulut. Kun kulujen viimeinen rivi koittaa, ynnään kulut yhteen. Olen luonut soluun säännön, jonka mukaan se muuttuu punaiseksi, jos olen ylittänyt kuukaudessa käteen jäävän rahakasan. Visa-ostokset näkyvät myös taulukossa tietyn värisinä. Taulukon alapuolelle kirjaan muistiin asioita. Tämän voi tehdä myös kommenttina soluun. Vóila!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti