keskiviikko 10. huhtikuuta 2019

Taas virheenkorjausremontti ja miten siitä selvitään

Viime vuoden puolella tuskailin kallista remonttia, jonka jouduimme tekemään. Sen ehdin maksaa pois ja palautella säästötilin saldon yli katastrofirajan juuri ja juuri ennen kuin jälleen rysähti.

Näköjään vuodet ovat veljiä tässä suhteessa, että tänä(kin) vuonna joudumme paikkaamaan rakennusaikaista virhettä, ja sen hintalappu on kallis, hikoiluttava, viisinumeroinen luku. Lisäksi, korjaus on tehtävä nyt eikä ensi vuonna. Että mahtavuutta. Toki tässä samalla riitelemme rakennuttajan kanssa, josko hän tulisi vastaan esim rahallisesti. Toivottavasti saamme asian selvitettyä ja sovittua keskenämme ilman raastupaa.

Urakan ensimmäinen lasku on odotettavissa loppukesästä/alkusyksystä, seuraava mahdollisesti ensi vuoden alussa. Minulla olisi puskurissa nyt tuo oma osuus maksaa käteisenä, mutta silloin puskurini tyhjentyisi kokonaan. Siksipä otin laskimen käteen, ja näpyttelin itseni ulos suosta (eli puskuriin ei tarvitse juurikaan koskea. Minulla on rimakauhu nostaa sieltä mitään, koska palautteluun menee niin tuhottoman kauan aikaa). Nyt tietenkin se kohta mitä kaikki ovat odottaneet, miten sitten aiomme maksaa tämän tulevan laskun? Vinkki, ei visalla (koska luotto ei riitä! 😁).

Kattaaksemme kulut, kävimme puolisoni kanssa asiaan kuuluvan keskustelun, jossa ilmoitin, että haluaisin pitää puskurini koskemattomana. Siksi sovimme, että tänä kesänä emme tee perheen yhteistä kesälomareissua. Siinä on jo korvamerkittyä rahaa noin 3 000 - 4 000 €. Tämä päätös muuten ottaa oikeasti koville kun itsensä sellaiseen rytmiin on kerran totuttanut. Lisäksi, kiireisen arjen ja uran rakennuksen osalta tämä ei välttämättä ole se paras päätös lasten kannalta, koska kesälomareissuilla meillä on aidosti kaikki koko ajan tilanteissa läsnä ja rento fiilis. Nyt tuntuu, että ei ole lomaa ollenkaan. Ja luultavasti koko heinäkuun sataa kaatamalla ja keskilämpötila on +7. No niin, hieman lähti harhailemaan, mutta takaisin asiaan.
Lisäksi sovimme, että joka kuukausittainen ylimääräinen lainanlyhennys menee nyt tähän puskuriin seuraavat vajaa puoli vuotta.
Tadaa! Siinä se, mitä pitää tehdä ensimmäisen laskun eteen!

Toinen lasku tulee olemaan paljon pienempi kuin ensimmäinen, joten ehdimme sen summan säästämään puoliksi loppuvuonna samalla taktiikalla ja sitten laskun loppuosa katetaan puskurista tai mistä kumpikin nyt parhaaksi näkee repiä ne jäljellä olevat tuhatlappuset (eli minulla puskurista).

Kauneinta tilanteessa on toki se, että tämä suuresta summasta huolimatta tämä rahapuoli asiassa tuntuu kovin...uskaltaako sanoa ääneen...helpolta! Samalla puskurini pysyy lähes koskemattomana, JA lyhennämme asuntolainaa normisti koko ajan JA pystyn tässä sivussa siipaisemaan säästöön muutaman satasen joka kk koko vuoden.

Opit


Tilanteen konkreettinen oppi oli se, että ymmärsin puskurini olevan aivan liian pieni. Olinkin tätä jo vähän uumoillut ja täälläkin siitä marissut, mutta mitään järkevää tavoitetta tai ajatusta en saanut tämän ympärille rakennettua. Seuraava tavoite puskurin osalta on tuplaus, jonka jälkeen se pitää vielä kerran tuplata. Sen jälkeen voin hengittää hieman vapaammin, koska sieltä pystyy kattamaan vähän isommankin menon ja silti jää jotain tilille. Aikomuksenani oli keskittyä siihen puskuriin tänä vuonna vähän epämääräisellä tavoitteella, mutta kummasti se kirkastui näin pienen yllätyksen myötä. 

Toinen konkreettinen havainto oli se, että jos olisin yh-henkilö ja pyörittäisin arkea yksin nykyisillä spekseillä, olisin joutunut kattamaan noin 80 % remppasummasta lisälainalla. Tämä olisi helposti ollut noin 5 vuoden maksu-urakka ylimääräisine korkoineen kaikkien muiden kulujen lisäksi.

Kunnollinen puskuri auttaa eikä tarvitse panikoida yhtään mihinkään suuntaan, kun paska niin sanotusti iskee tuulettimeen. Ja jossain vaiheessa se iskee, usko vain hyvällä, mutta kyllä piti omassa elämässäkin kauan elää, ennen kuin pääsee tässä asiassa kokemusasiantuntijaksi.

Viisaudet


Asuntolaina kannattaa mitoittaa jo lähtökohtaisesti sellaiseksi, että siinä on joustovaraa. Itse olimme kaukaa viisaita, ja meillä on sellainen yhteinen laina, että kumpi tahansa voi maksaa kk-erät yksin, jos toiselle sattuisi käymään jotain. Siihen päälle sitten teemme fiksatulla summalla ylimääräisiä (ja myös kuluttomia) lyhennyksiä. Laina on toki pitkä kuin nälkävuosi, mutta olemme ylimääräisten lyhennysten myötä lyhentäneet nälkää jo 5 vuodella. Siihen olen tyytyväinen. Tänä vuonna ylimääräisiä lyhennyksiä ei nyt sitten tule, mutta ei haittaa yhtään, suunnitelma tulee käyttöön.

Asuntolainan yhteydessä kannattaa testata erilaiset korkoskenet. Vaikka nyt näyttää siltä, että matalien korkojen aika ei ole vielä ohi, niin todennäköistä on, että ne sinukin laina-aikanasi tulevat nousemaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti