keskiviikko 20. tammikuuta 2021

Kun 3 300 €/kk ei riitä Sadun menoihin ja 10 ajatusta siitä

Tuhluri kirjoittaa tämän jutun keittiöstä ja muistelee lämmöllä psykologian opintoja lukiossa. Tuhluri on valmis ruotimaan, koska on noin kerran elämässään päässyt tilistä toiseen. Enivei, tämä artikkeli on tullut vastaan nyt muutamankin kerran sosiaalisen median kuplassani, ja ajattelin sen jakaa tähän sekä kirjoittaa muutaman ajatuksen. Olenhan entinen Satu, vain hippasen suuremmalla (tällä hetkellä, elämä on arvaamatonta) kuukausipalkalla. 

Me Naiset: 3300 e/kk ei riitä Sadun menoihin – asiantuntija neuvoo, miten rahat saa riittämään tilipäivään asti

Ajatus 1: Olin kuin Satu, en juuri stressannut tulevaisuudesta eikä mitään jäänyt säästöön. Elin halusta toiseen ja ostin mitä halusin Visa-luotolla. Kuten Satu, stressasin kuitenkin sitä, että viikko ennen palkkaa tilillä ei ole pennin pyörylää ja miten suu pannaan, jos vaikka lapsi tarvitsee akuutisti lääkäriä tai lääkkeitä.

Ajatus 2: Ensi näkemällä palkka 3 300 €/kk pitäisi riittää kuukaudesta toiseen (vaikka eihän se+  Tuhlurillakaan riittänyt. Tämä oli jälleen yksi herätys Tuhlurille!)

Ajatus 3: Kestää yllättävän kauan saada se oma puskuri kuntoon. Ja vielä kauemmin, että on säästänyt kasaan lomaan tarvittavat rahat. Jos Satu eläisi vuodenkin kurinalaisesti, hän olisi lyhentänyt luottokortit ja säästänyt kasaan sen verran, että ei tarvitse luottokorttia enää lomiin. Toinen vuosi säästäväisesti ja sen jälkeen voisi palata entiseen elämään, mutta nyt ilman luottokorttilaskuja ja puskurissakin olisi jotain.

Ajatus 4: Luottokorttivelkaa on tuhlurin tyyppisillä tyypeillä aina, jos ei keskity ja aktiivisesti tee töitä itsensä kanssa. Tiedän tämän vuosien kokemuksesta. Lisäksi jutussa Satukin sanoo, että tuntee monta, joka elää luottokorttikierteessä kuukaudesta ja vuodesta toiseen. Kuten Tuhlurikin teki.

Ajatus 5: Mieluummin taloudellinen mielenrauha kuin sokerihumala. Satu elää mieluummin nyt kuin säästää ja eläisi sitten joskus, mutta Tuhluri on kasvumatkallaan huomannut, että nämä eivät ole toisiaan poissulkevia. Tuhlurikin elää oikein mielellään juuri nyt ja heti eikä huomenna, mutta speksit pitää olla kunnossa. Valitsen mieluummin niin, että matkaan ja huvituksiin on säästettynä etukäteen, niihin ei käytetä luottokorttia kuin varaustilanteessa. Lisäksi lomat ja huvitukset saavat viedä vain tietyn %-osuuden käteen jäävästä vuosinettopalkasta. Minulla se on 4-5 %. Jos on lisäksi puskuri kunnossa niin matkallakin ja huvituksissa on rauhallisempi mieli. Ostoksia Tuhluri puntaroi paljon tiukemmalla seulalla ja budjetti ei ylity (no tämä voi olla vielä toiveunta, mutta se jääköön nähtäväksi, kun matkustamaan jälleen joskus pääsee vauhtiin). 

Ajatus 6: Sadulla menee todella paljon korkoihin rahaa kuukaudessa. Luottokorttiyhtiölle kannatava yhtälö. Noin niin kuin esimerkki, niillä koroilla maksaisi rakennekynnet ja huollon kerran kuukaudessa, mutta kannattaa kurkata ajatus 9. 

Ajatus 7: Tunneostaminen. Sitäpä se ostelu on Tuhlurillakin ollut, ainakin osittain. Jos jollakin on vinkata jokin hyvä kirja tunneostamiseen tai blogi tai verkkojulkaisu, niin kommentoi alle. Itse en meinaan löytänyt mitään järkevää Interwebin ihmeellisestä maailmasta. 

Ajatus 8: Jos kaikki luottokortit ovat tapissa ja tilillä ei ole mitään ja vaikka pesukone hajoaa, niin mitähän Satu sitten tekee?

Ajatus 9: Takuusäätiön neuvoista puuttui yksi oleellinen, eli sijoittaminen. Jos rakennekynsien hinnan (noin-arvio) laittaa sijoituksiin, 2 vuoden päästä Sadulla olisi vaatimattomalla 4 % tuotolla yli 2 600 €. 5 vuodessa summa on kasvanut 6 700 €, ja 10 vuodessa 15 000 €. Jos tuotto on läpi vuosien tuo vaatimaton 4 % ja Satu sijoittaisi eläkeikäänsä saakka rakennekynsien verran, niin eläkkeen alkaessa hänellä olisi sijoituksissa 70 000 €. Jos siirrämme tuottoprosentin lähelle tutkimuksin keskiarvoa (eli 7 % p.a.), niin luvut ovat seuraavat: 2 vuotta 2 700 €, 5 vuotta 7 300 €, 10 vuotta 17 300 € ja eläkeikään mennessä 118 000 €. Ja jospa Satu vielä innostuisi sijoittamisesta niin, että kasvattaisi sijoitussummaa per kk, vaikkapa tuplaisi sen, koska tuolla palkalla se on mahdollista, niin eläkeikään mennessä Sadulla olisi 235 000 €. Vetää jo hiljaiseksi. (Muuten, oivallinen sijoituslaskuri Nordean sivuilta, ei tarvitse exceliä pyörittää)

Ajatus 10: Muutos on mahdollinen. Se kannattaa tehdä oman tulevaisuuden ja lasten tulevaisuuden takia. Helppoa se ei ole.

Jotenkin toivon, että Satu lukisi tämän. Vertaistukea on saatavilla. 😊

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti